Kolon, kiriş gibi ana taşıyıcı elemanları çelik olan yapılara çelik konstrüksiyon denir. Çelik konstrüksiyonda yapının yük oranı fazla olmadığından zeminin yükünü azaltır bu da deprem gibi etkilere karşı direnci arttırır. Bu yüzden çelik konstrüksiyon yapı özellikle deprem bölgelerinde yapılır ve önerilir. Çelik konstrüksiyon hemen her yapı çeşidinde kullanılabilen içeriğe ve pratikliğe sahiptir.
Hava koşullarından bağımsız bir şekilde yapımı tamamlanır. Kar veya yoğun kar yağışı konstrüksiyon kurulumunda önleyici bir etken değildir. Çelik eriyip yağıştan etkilenen bir madde olmadığından bu gibi ortam ve koşullarda da çelik konstrüksiyon yapı kurulumları kesintiye uğramaz ve tamamlanabilir.
Yapım aşamasında olan bir yapıda değişim olanağı çok zordur ancak çelik konstrüksiyon sınırsız hareket ve değişim imkanı sağlar. Hareket alanı fazlasıyla geniştir hatta kurulum alanını değiştirmek, taşımak bile mümkündür. Yapıda istenilen büyütme veyahut küçültme gibi fiziksel değişimler de konstrüksiyon sayesinde rahatlıkla karşılanabilir. Yapının mimarisinde hem özgürlük hem de kolaylık sağlar.
Çelik yapı malzemeleri metalin gücü ve de yapısı gereği diğer malzemelerle karşılaştırıldığında göz ardı edilmeyecek derece dayanıklıdır. Bu dayanıklılık dolayısıyla çelik konstrüksiyon yapı ömrü diğer yapılara oranla kat kat daha uzundur. Betonarme yapıların aksine zamanla oksitlenip, aşınarak korozyona uğrama, yıpranma, çatlama ihtimali yoktur.
Bunun yanında tesisat yenilemesi de büyük uğraşlar gerektirmez, istenilen an yapılabilir. Yapı tesisatı beton duvar içine kurulmaz ve bundan dolayı tesisat işlemleri için geniş alanda beton kırıp dökme, duvar içerisindeki kablolarla uğraşma gibi zorluklar yaşanmaz. Bu farklılık beton yapılara göre çelik konstrüksiyon yapıların öne çıkan faydalarından biridir.
Çelik gücünü barındıran bu yapının; tasarımı, işlevselliği, kalitesi ve de dayanıklılığı bakımından öne çıkmasının yanında mimarisinin arzuya göre şekillenebilmesi de bu yapının tercih edilme sebeplerindendir. Yapıya istenildiği taktirde yatay veya dikey fark etmeksizin her iki yönde de taşıyıcı eklemek mümkündür. Mümkün olduğu kadar da basit bir işlemdir. Kat ilave etmek, katın yeniden şekillendirilmesi ve tasarımı, oda eklemek gibi işlemler çelik konstrüksiyon yapılarda olağan ve yapılabilirdir.