Hafif çelik sistemi özellikle çatılarda kullanılmaya başlanmış ve daha sonra ahır, depolama sahaları, organize sanayi alanlarında ki fabrikalar, belediyelerin kullanımı için yapılan yapılarda çok fazla kullanılmıştır. Özellikle ahşap binaların yerini alan hafif çelikler ahşaptan oluşan, uzun süre kullanılan ve çok daha pratik yapıya sahip bir yapı malzemesidir. Çatı olarak kullanılmasının beraberinde hafif çelik, oval yapısı ve işlenmeye hazır çelik sistemi sayesinde kısa süreli kullanılacak olan kurban kesim yerleri, kurban satış alanları ve kısa süreli depolama sahalarının kurulmasında yardımcı olabilir.
Hafif çelik ile ağır çelik arasındaki farklardan biri maliyet kısmıdır. Hafif çeliği düşük bir bütçe ile yaptırabilirken ağır çelik adı verilen yapı malzemesi hafif çelik ile nerdeyse aynı özelliklerinde olmasına karşın yapımı çok fazla maliyetlidir. Hafif çelik demonte yapısıyla kolay sökülüp takılırken, montajdan biraz da olsa anlayan biri tarafından kurulabilir. Ancak ağır çelik denildiği zaman kurulum aşamasında inşaat makinaları gerekir. Bu makineleri ve kullanılacak olan malzemelere ayrılacak bütçe de düşünüldüğünde hafif çelik ağır çeliğe oranla çok fazla avantajlı olacaktır.
Hafif çeliğin çoğu zaman kullanıldığı yerler çelik fabrika binaları, çelik sanayi yapıları, isteğe bağlı evler, uçak hangarları, spor tesisleri, hafif çelik hangarlar, hafif çelik atölyeler, çelik konstrüksiyon depolar gibi yerlerde çok fazla kullanılmaktadır.
Prefabrik ev ve hafif çelik ev arasında aslında, Mimari özgürlük, hafiflik, depreme dayanıklılık, kolay denetimli, hızlı üretimli, ekonomik ve fabrikasyon olmaları gibi pek çok yönden benzerlik gösterir, fakat aralarında göz ardı edilemeyecek önemde farklılıklar bulunur. Bunlar;
Prefabrik‘in daha çok kullanım alanı konteyner, geçici şantiye binası gibi yapılardır.
Çelik ise büyük açıklıklı köprüler, endüstri yapıları, geniş spor salonları, taşıyıcı sistemler, çok katlı ve yüksek yapılar gibi kullanım alanlarına sahiptir.
Çelik konstrüksiyon yapılarda ana taşıyıcı çelik kolonlardır. Ama prefabrik evlerde taşıyıcı olarak genellikle duvar panelleri görev yapmaktadır.
Isı ve ses geçirgenliği konusunda çelik evlerde ileri teknoloji ürünü malzemelerle yapılmakta olan mantolama işlemleri ısı ve ses yalıtımını son derece başarılı kılmaktadır. Fakat geçici prefabrik evlerde herhangi bir mantolama işlemi uygulanmadığından ısı ve ses yalıtımı adına gereken yalıtım değerleri sağlanamamaktadır.
Her türlü iklim koşulunda; çelik konstrüksiyonlu yapılar uzun yıllar bakım gerektirmemektedir ve herhangi bir yıpranma oluşmamaktadır. Geçici prefabrik evler ise zaman içerisinde deformasyona uğramaktadır.
Hafif Çelik ve prefabrik evler; uygun maliyetli olmaları, mimari özgürlük sunmaları, hafif ve depreme dayanıklı olmaları gibi konularda benzerlik gösterirler. Fakat bu iki ev seçeneğinin arasında önemli farklar da bulunmaktadır. Çelik ve prefabrik yapı arasında tercih yapmak durumunda kalanlar için bu farklar büyük önem arzeder. En önemli farkların başında, çelik binaların en temel taşıyıcısının çelik kolonlar, prefabrik evlerin taşıyıcısının da duvar panelleri olması yer alır. Isı ve ses izolasyonu konusu ele alındığında çelik evlerdeki yalıtım teknolojisinin, prefabrik yapılara göre daha üstün olduğu bilinir. Duvarlara yapılan mantolama işlemleri, oldukça başarılı ses ve ısı izolasyonu sağlanmasına vesile olur. Özellikle geçici prefabrik evlerde, mantolama işleminin uygulanmaması nedeniyle, ısı ve ses izolasyonu sağlen temelmaz. Prefabrik ve çelik evler arasındaki bir diğer fark ise bakım avantajıdır. Her türlü iklim seçeneğine uygun olarak tasarlen temeln çelik yapılar, uzun yıllar bakıma ihtiyaç duymaz. Geçici prefabrik binaların için zamanla deforme olduğu görülür. Bu sebeple gerek prefabrik gerekse çelik ev satın alacak kişilerin, evin hazırlık aşamasında hangi malzemelerin kullanıldığını araştırmaları büyük önem arzeder. Prefabrik binalarda da tercih edilecek dayanıklı malzemeler, prefabrik evlerin de uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır.
Çelik yapılar çok fazla alternatif ve çözümlerle karşınıza çıkar.
Katın ne kadar olacağı üşterinin isteğinize göre ayarlanabilmektedir.
Çelik ürünler ile 4 kata kadar inşa edilebilmektedir.
Hadde çelik ürünler ile kat sınırlaması olmadan imalat yapılabilmektedir.
Kolon ve kirişler çelik malzemedir.
Konut, hastane, okul, kreş, fabrika, spor salonu, soğuk hava depoları ve her çeşit benzer kullanıma uygundur.
Isı yalıtımı yönünden betonarme binalardan daha da üstündür.
Ses yalıtımı yönünden ses bariyerleri ile sinema salonu na yakın ses düzeyi yakalanmaktadır.
Galvanize çelik ömrü en